Eindhovens Dagblad: De powerpoint-ironie van Michiel Lieuwma in Eindhoven

Bron: https://www.ed.nl/eindhoven/de-powerpoint-ironie-van-michiel-lieuwma-in-eindhoven~a9414b00/

EINDHOVEN – Schrijver en performer Michiel Lieuwma, getogen in Valkenswaard en Eindhoven en bekend van onder meer De Snijtafel, maakt deel uit van ‘theatercomplot’ De Orde van de Dag. Met zijn even manische en hilarische als bevlogen powerpointpresentatie in de satirische ‘Ouds & Nieuws Show 2017’, zaterdag 16 december in het Parktheater in Eindhoven, verwart en verwondert hij. 

Wat is precies jouw aandeel in de show?
,,Ik ben onderdeel van het collectief van negen, we denken allemaal mee over de inhoud, en we vullen grof gezegd ieder een kwartier. Ik ben geen sketchschrijver. Mijn belangrijkste aandeel is de powerpointpresentatie, rond een actueel onderwerp. Nu is dat #MeToo. Voor mij is dit de ultieme vorm waarin ik mijn verhaal kwijt kan. Een liedje of sketch voelt als een omweg, hiermee kan ik veel directer mijn verbazing, frustratie en engagement kwijt. En ironie natuurlijk: dat ik daar als alleswetende man de wereld sta uit te leggen. De powerpoint is ook een vorm van ironie natuurlijk. Het idee is ook uit elementen van toeval en noodzaak geboren: met zovelen op het podium is de intuïtieve onderlinge concurrentie best groot. Iedereen wil ruimte creëren voor zijn eigen materiaal. Dit is mijn eigen, veilige hoekje.”

De Orde van Dag pretendeert live te improviseren, maar veel sketches lijken behoorlijk af.
,,Het concept is: per maand een dag samenkomen om te reageren op de acute actualiteit door middel van theater. Maar nu we op tournee zijn, dwingt dat ons steeds nieuwe spelregels te onderzoeken. Want hoe houd je de show spontaan als je hem twintig keer speelt, dat is onze grootste worsteling. Je ontkomt er niet aan dat bepaalde dingen vaststaan. Van de andere kant zit er nog spontaniteit in. Iemand als Mark (Kraan, acteur -red.) neemt veel vrijheid in zijn spel.”

Acteur Jaap Spijkers was jullie eindregisseur. Wat houdt dat in?
,,Hij is de laatste tien dagen van ons repetitieproces een aantal keer langs geweest om een montage te maken. Eigenlijk een onmogelijke klus. De voorstelling is erg beeldend en visueel voor ons doen. Wij zien het als een stap voorwaarts, en dat is mede te danken aan de zelfverzekerde montage van Jaap.”

Je bent afgestudeerd aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. Ben je dan een cabaretier?
,,Op die opleiding heb ik één ding geleerd: dat ik helemaal niet van cabaret hou. Cabaret is behaagziek. Ik dacht vroeger altijd dat cabaret om anarchie ging, het doorbreken van de status quo. Maar ik kwam er al snel achter dat dat helemaal niet zo is. Ik geef op de Koningstheateracademie nu les in dialogen en liedtekstschrijven. Om te laten zien dat er meer is. Ik voel mezelf in eerste instantie schrijver, dan performer. Ik schrijf heel veel, perform een beetje.”

Binnenkort verschijnt je tweede roman ‘Gezichten van Glas’, wat kunnen we verwachten?
,,Het draait om drie personages: een cabaretier, een kunstenaar en iemand die naar Afrika reist om goed te doen: hoe gaan zij om met het decadente wereldje waarin ze leven, terwijl de rest van de wereld in brand staat. Ik heb de Duitse schrijver Daniel Kehlmann hoog zitten. Hij schrijft historische romans, maar speelt met de werkelijkheid. Dat heeft raakvlakken met mijn powerpointpresentaties. Ik kan ook dingen erbij verzinnen, met mijn eigen gemanipuleerde werkelijkheid mensen in razend tempo m’n mening door de strot duwen, haha.”

Biografie Michiel Lieuwma
-In 1980 geboren in Valkenswaard. Op zijn 11de verhuisd naar Eindhoven waar hij naar de Vrije School ging.
-Doorliep in Den Bosch kleinkunstopleiding Koningstheateracademie en verhuisde hierna naar Utrecht voor een opleiding aan de HKU.
-Schreef stukken voor de Utrechtse toneelgroep Olaf-Karl & de Dames, en brak door met de succesvolle internetserie De Snijtafel (VPRO/De Correspondent), die hij tot half 2015 maakte. Met De Orde van de Dag, mede-opgezet door Eindhovenaar Oscar Kocken, toert hij nu voor het vierde seizoen. Zijn debuutroman Paaltje aan de horizon verscheen in 2015 bij De Arbeiderspers. Binnenkort verschijnt de opvolger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s