Boze Geesten Podcast #2 – Alex Stein

#16 – In dialoog met mijn geweten / met Lot Vekemans Boze Geesten Podcast

In de afgelopen weken belandde ik in een aantal felle discussies op social media naar aanleiding van de laatste twee afleveringen van deze podcast en een performance op een festival. Hoewel ik weet dat de onderwerpen die ik wil bespreken discussie oproepen, dat de meningen niet sterker uiteen kunnen lopen en dat je op social media geen echt gesprek kan voeren (alleen de illusie van een gesprek), besloot ik mij te mengen. Dit deed ik mede omdat ik merkte dat mensen mij vanwege deze gesprekken opeens zagen als iemand die pretendeerde met iedereen te kunnen praten. Het voorspelbare effect ervan was, dat ik die dagen rondliep met een knoop in mijn maag en een miserabel en somber rotgevoel.    Opeens had ik de onbedwingbare behoefte om te praten met de ziener.    Al heel lang stond de afspraak om eens een bezoek af te leggen aan toneelschrijver Lot Vekemans. Zij schreef het prachtige toneelstuk 'Gif' (2007) over het verlies van een kind en hoe ouders daarmee omgaan, hoe zij omgaan met het gif in hun lichaam en via zichzelf met de wereld. Vekemans is van het zeldzame type zorgvuldig wikkende en wegende schrijvers, iemand die jarenlang wacht en nadenkt, wandelt en klusjes opknapt, peinst en piekert over haar toneelstuk om uiteindelijk naar buiten te komen met een klokwerkje waarin personages met zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk zeggen. In mijn verbeelding zit zij in een hoge boom middenin de wereld en kijkt met scherpte, en zonder oordeel, naar de wereld daar beneden.      Omdat ze me deze week na de online brandjes aansprak met hoopvolle en bemoedigende woorden – om een hart onder de riem te steken, om moed in te praten, om aan te moedigen door te zetten – wist ik dat de tijd daar was om eindelijk mijn bezoek af te leggen. Ik wist nog niet hoe ze mij zou helpen. Wat ik wel wist was dat het goed zou komen als ik met haar van gedachten zou wisselen. Het enige dat je namelijk kan plaatsen tegenover zoveel verbaal geweld is een radicale mildheid en nuance. *** Lot Vekemans: Instagram: https://www.instagram.com/lotvekemans/?hl=en Twitter: https://twitter.com/lotvekemans?lang=en https://www.uitgeverijcossee.nl/auteur/Lot-Vekemans-A129.php https://www.lotvekemans.nl *** Michiel Lieuwma: Instagram: https://www.instagram.com/michiellieu… YouTube: https://youtube.com/channel/UC7NxD1gu… Facebook: https://www.facebook.com/michiel.lieu… Twitter: https://twitter.com/michiellieuwma https://michiellieuwma.nl ***
  1. #16 – In dialoog met mijn geweten / met Lot Vekemans
  2. #15 – Jordan Peterson, Sunny Bergman en de witte giftige man / met The Sounds of One Hand Clapping
  3. Bijlage – Brief aan Sunny Bergman over Jordan Peterson van Berend (The Sounds of One Hand Clapping)
  4. #14 – Groepsdenken en eindtijddenken / met Richard Cameron
  5. #13 – Catching up / met Sticks

In this episode we will discuss the topic of the rising conflict in Israel and Palestine last week together with Alex Stein, Kai Shmushko and Daan F Oostveen.

Me and my girlfriend are in Deventer for a long weekend of relaxation with our good friends Daan and Kai. Because Kai is from Israël we’ve been talking 247 about the rising conflicts in the Middle East. Traditionally the social media timelines are polarizing the discourse and I articulate my need for a nuanced debate. Daan decides to call his friend Alex, a specialist on this topic who lives in Israël, to get a live update on the situation. 

In the second half of this episode we will discuss his analysis in the light of the Western view and the polarized public sphere. 

This episode was recorded on 14 may 2021

Tel Aviv Review of Books: https://www.tarb.co.il

Further reading: https://www.tarb.co.il/dutch-dreaming-of-israel/

Daan on Instagram: https://www.instagram.com/dfineffable/

Kai on Instagram: https://www.instagram.com/shmushkokai/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s