De Volkskrant – Recensie: Orde van de Dag Ouds en Nieuws Show 2015

Uitkijken naar de oudejaarsconferences is spannender dan ooit: grappen over terreur, wie durft? Vier conferences gerecenseerd.

Patrick van den Hanenberg en Joris Henquet 17 december 2015

Thema

In een geestige powerpointpresentatie analyseert Michiel Lieuwma (De Snijtafel) regel voor regel de oude en nieuwe nummer 1 in de Top 2000: we wapenen ons tegen de ellende door weg te glijden van de harde realiteit (Bohemian Rhapsody) in een droomwereld (Imagine). In andere nummers komt terug dat haat en wraak niets oplossen.

Vorm

Een atypische, frisse oudejaarsconference van een elftal schrijvers, acteurs en muzikanten, die van achter een stervormig houten bouwwerk beurtelings scènes, liedjes en improvisaties over 2015 brengen. Een deel wordt ter plekke geschreven. De speelvloer raakt al doende bezaaid met A4’tjes. Naast veel humoristische onderdelen zijn er ook een paar sterke serieuze scènes over de aanslagen in Parijs, en het mooie Prince-achtige lied Doe mij maar een vluchteling.

NIET TE STUITEN: DE LOKALE JAARSLUITERS

Een greep: Johan Gerlach Kluutjesvingers (Theatercafé Lexke, Budel), Coenraedt van Meerenburgh & Ko de Laat Het jaar rond in 52 snelsonnetten (De Drvkkery, Middelburg), Rob Scheepers Opgescheept (Parktheater, Eindhoven), Hans Tervoort OudejaarsconferHans (Theater a.d. Parade, Den Bosch), Aubrey Snell Oudejaarschantant (Castellum, Alphen a/d Rijn), Drijfhout De Vlielander Oudejaarsconference (Podium, Vlieland), Mario Withoud & Caroline in ’t Veld De Dichter en De Diva (Schouwburg, Almere), Frans Miggelbrink Slaat de deur van 2015 dicht (Amphion, Doetinchem).

Doelwitten

De logopedist van Michiel de Ruyter (Frank Lammers), de voicemailberichten uit Hello van Adele.

2015 in één woord

Tranendalurenabonnement.

En? Valt er nog wat te lachen?

Heel veel. Neem de rubriek Nieuws dat elk jaar weer terugkeert, waarin onder meer ‘De oudste persoon ter wereld is overleden’ en ‘In de zomer wordt in Nederland een gek dier gesignaleerd’ langskomen. Zeer grappig is de uitvoering van Kenny B-hit Parijs als politieverhoor. Maar het hoogtepunt is een uitputtende speelronde waarin voor elke dag uit 2015 een scène is geschreven: de acteurs moeten vervolgens achttien van deze scènes in 18 minuten uitvoeren.

Te zien

Tournee t/m 31/12

Eindcijfer

8+

Enorme variatie, originele invalshoeken en improvisatie op hoog niveau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s