NRC – Kijken: komisch duo fileert DWDD in ‘De snijtafel’

Laura Klompenhouwer, 28 april 2014

https://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/28/kijken-komisch-duo-de-snijtafel-fileert-dwdd-a1425418

De televisiekijker die ‘s avonds neerploft op de bank na een lange werkdag is niet de meest kritische kijker. Wie eens een andere blik wil op de dagelijkse tv-kost, doet er goed aan te kijken naar het duo De Snijtafel. Zoals dit filmpje, waarin DWDD tot op het kleinste detail (en tot lachens toe) wordt geanalyseerd.

De televisiekijker die ‘s avonds neerploft op de bank na een lange werkdag is misschien niet de meest kritische kijker. Dat hij/zij naar De Wereld Draait Door kijkt in plaats van RTL Boulevard, verandert daar weinig aan. Wie toch een kritische blik wil op de dagelijkse tv-kost, doet er goed aan een keer te kijken naar De snijtafel. Zoals dit filmpje, waarin DWDD tot op het kleinste detail (en tot lachens toe) wordt geanalyseerd.

Kasper C. Jansen vormt een helft van het duo achter De snijtafel. Volgens hem moet “álles kritisch bekeken worden”. Die kritiek moet dan wel gestructureerd en beargumenteerd zijn, schrijft hij in een beknopt mailtje aan NRC. Een toonbeeld van die gestructureerde argumentatie: de ontleding van het interview van Matthijs van Nieuwkerk met actrices Carice van Houten en Halina Reijn over hun boek, Antiglamour. Een gesprek waarin “een zichzelf bevestigende sfeer, een ons-kent-ons-sfeer, een dorpssfeer” hangt, zegt de andere helft van De snijtafel, Michiel Lieuwma.

Eigenlijk is bovenstaand filmpje een soort sequel. Eerder analyseerden Jansen en Lieuwma een interview in DWDD met Job Smeets van designcollectief Studio Job. In dat gesprek over een aantal omstreden ontwerpen (waarin verwijzingen zaten naar de Tweede Wereldoorlog) werd volgens De snijtafel al snel overgegaan “op de onderbuik”. De manier waarop het programma omging met de controverse over de designs liet zelfs zien “hoe censuur werkt”. “Als een wezenlijk taboe wordt geraakt, vindt er een machinerie van verguizing plaats”, zeggen ze nu.

Edit 30 april: In tegenstelling tot wat in een eerdere versie van dit artikel stond, is De snijtafel op zich geen komisch duo, maar een programma/serie, gepresenteerd door Jansen en Lieuwma. Jansen:

“Je zou ons een komisch duo kunnen noemen in die zin dat we een duo zijn en humor gebruiken om onze argumenten kracht bij te zetten, maar de term ‘komisch duo’ suggereert toch meer iets cabaretesks. De snijtafel is in wezen geen cabaret, maar een ernstige beschouwing van populaire cultuur”.

  • Laura Klompenhouwe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s